Přihlásit se

Pečivo u diety Ano či ne ?

Zřejmě jste se již setkali s dietami, které radí vynechat pečivo. Co je na tom pravdy?

"Vyloučení pečiva z jídelníčku při snižování váhy nemá své opodstatnění, ač to některé diety radí. Doporučujeme však pouze žitný celozrnný chléb a pečivo mající příznivý obsah energie i vysokou biologickou hodnotu a dokážou dobře zasytit. Pokud bude jídelníček vyvážený vzhledem ke všem živinám a energetický příjem se bude pohybovat v doporučených hodnotách, měl by být chléb a pečivo jeho každodenní a pravidelnou součástí bez výčitek svědomí.

Jaké pečivo ano a jaké ne ?

Bílé pečivo – od tohoto typu určitě ruce pryč. Toto pečivo bychom mohli nazvat jako tzv. betonárku žaludku. Sice do žaludku něco dostaneme, ale nic co by obsahovalo tělu prospěšné látky. Jedná se pouze o prázdné kalorie a téměř žádnou vlákninu.

Uveďme si příkad : Rohlík tukový 42g – obsahuje pšeničnou mouku,vodu,tuk,droždí,sůl a další přidané látky jako emulgátory, protispékavé látky a další. Obsahuje pouze 1,26g vlákniny.

Jako protipól postavíme rohlík celozrnný 60g - na rozdíl od rohlíku tukového obsahuje vitámíny B9,A,B1,B2,B3,B6,C a minerální látky jako draslík, fosfór, hořčík, mangan, měď a další. Obsahuje 5,82g vlákniny z toho důvodu vás dostatečně zasytí.

Kategorie pečiva

Žitné pečivo - obsahuje nejméně 90% produktů ze žita

Pšeničné pečivo - nutričně méně hodnotné než žitné pečivo.

Žitno-pšeničné -podíl žitné mouky musí být více jak 50%

Celozrnné - musí obsahovat minimáně 80% celozrných mouk. V obchodě lehce zaměnitelné s vícezrným ( ve složení musí být na prvním místě psáno celozrnná mouka ! )

Vicezrnné - jsou zde použity mlýnské výrobky i jiných obiovin než-li ze žita a pšenice ( např. luštěniny, olejniny - minimální obsah 5% )

Speciální - vyrobeno ze pšenice a žita a další přísady o obsahu minimálně 10% ( např. kíčkové, vločkové, bramborové...)

 

Pozor na tmavé pečivo !

Většina z nás si v dnešní době vybírá raději tmavé pečivo. Barva pečiva, je tedy většinou základním faktorem, podle kterého se lidé při nákupu rozhodují. Nenechte se však zmást pouze tmavou barvou pečiva. Někteří výrobci totiž často obarvují pečivo ječmenem, karamelem, melasou či jinými barvivy, aby mělo tmavou barvu a lidé si mysleli, že jde o celozrnný výrobek. Syntetická barviva nesmějí být v případě chleba a pečiva podle vyhlášky použita.

Správně by barva pečiva měla záviset především na způsobu zpracování obilného zrna. Pro výrobu světlého pečiva je z obilného zrna použita pouze vnitřní část, celá obilná zrna jsou používána pro přípravu mouky tmavé a výrobu tmavého pečiva. Obilné zrno můžeme rozdělit na tři základní části. Vnitřní část je bílá a vyrábí se z ní světlá mouka. Obsahuje množství sacharidů a škrobu a je bohatá na energii. Druhou část tvoří obal zrna, který je bohatý na vitamíny, minerální látky a nestravitelné sacharidy nazývané vláknina. Právě kvůli vláknině je tmavé pečivo vyhledáváno. Třetí část zrn se nazývá obilný klíček a obsahuje především oleje a v nich rozpuštěné vitamíny.

 

Které pečivo je tedy vhodné ?

Doporučujeme tmavý žitný chléb a celozrnné pečivo. Toto pečivo je dostatečně hutné a není třeba ho spořádat spoustu. Dostatečně nás zasytí díky vláknině a obsahuje spoustu důležitých vitamínu a minerálu.

 

 

pečivo

 

Zdroj :

http://www.bezhladoveni.cz/ktere-pecivo-je-vhodne-pro-hubnuti/

http://www.zijemenaplno.cz/Clanky/a392-Nejvetsi-myty-o-tmavem-pecivu.aspx

http://www.viviente.cz/jak-poznat-celozrnne-pecivo/

http://ona.idnes.cz/nejcastejsi-chyby-pri-hubnuti-zadne-pecivo-a-hromada-sladke-zeleniny-1j1-/dieta.aspx?c=A100921_105321_dieta_pet

http://www.zij-zdrave.cz/blog-o-vyzive-a-hubnuti/rozdily-v-pecivu-celozrnne-vicezrnne-bile-grahamove

http://www.moda.cz/a/pecivo-patri-i-do-redukcniho-jidelnicku---dieta-bez-peciva-neni-spravna--8181